Notranja oprema

Notranja oprema, vključno s preprogami in pohištvom, pogosto sprošča pline in kemikalije, ki jih je treba očistiti iz notranjega okolja, da se ohrani zdravo notranje okolje. Masovna proizvodnja se v prizadevanju za pospešitev proizvodnih procesov in ohranjanje kakovosti običajno zateče k raznim kemikalijam, ki povzročajo opustošenje kakovosti zraka v zaprtih prostorih in na koncu škodujejo zdravju ljudi in okolju. Prav tako se sproščajo kemikalije iz okrasnih materialov kot so tekstilne preproge, iz barv na steni, dišečih sveč, barvil in lepil.

Formaldehid je eden vodilnih virov onesnaževal v pohištvu. Naši spomini na formaldehid so morda že v srednješolskih laboratorijih. Prepoznaven po svojem izrazitem, ostrem vonju se danes formaldehid običajno uporablja za lepljenje lepil v stisnjenih lesenih izdelkih. Najdemo ga v ivernih ploščah, oblogah iz vezanega lesa in lesenih vlaknenih ploščah srednje gostote, ki se uporabljajo v regalih, omarah in pohištvu. Vlaknene plošče srednje gostote imajo višje razmerje med lepilom in lesom kot drugi stisnjeni izdelki iz lesa; posledično spada med stisnjene lesne izdelke z največ formaldehida.

Pri izbiri notranje opreme in dekorativnih materialov je pomembno, da izbiramo tako pohištvo in pokrivne materiale, ki ne vsebujejo formaldehida, ali čim manj.