Hibridno prezračevanje

Hibridno prezračevanje je sistem, ki združuje naravno in mehansko prezračevanje. Hibridno prezračevanje je ustrezna rešitev za nove stanovanjske zgradbe, zlasti če so na voljo strešna okna, ki olajšajo učinek vleka. Obstaja več različic hibridnih prezračevalnih sistemov.

V ogrevalnem obdobju se uporablja mehansko prezračevanje, v preostalem delu leta pa naravno prezračevanje. Ta princip zagotavlja dobro energetsko učinkovitost za novo zgrajene hiše. V večjih poslovnih stavbah se uporablja naravno prezračevanje s pomočjo ventilatorja. Prav tako so v takih objektih v uporabi prezračevalni sistemi s cevmi za transport zraka, ventilatorji pa omogočajo kroženje zraka.

Hibridno prezračevanje se uporablja za optimizacijo notranjega okolja in hkrati za zmanjšanje stroškov energije. V novih hišah se uporablja mehansko prezračevanje z rekuperacijo toplote, da se zmanjša potreba po ogrevanju in hiši omogoči izpolnjevanje energetskih potreb za ogrevanje. Toda v toplem delu leta je energetsko bolj učinkovito uporabljati naravno prezračevanje za zmanjšanje potrebe po električni energiji za električne ventilatorje.

Hibridno prezračevanje združuje najboljše iz obeh svetov: dobro zimsko energijsko učinkovitost z mehanskim prezračevanjem z rekuperacijo toplote in dobro poletno zmogljivost z naravnim prezračevanjem.