Senzorika

Na trgu obstaja številna oprema za spremljanje kakovosti zraka v zaprtih prostorih, ki vam lahko pomaga izmeriti ravni določenih onesnaževal. Vse se začne s senzorji. Senzorji so naprave, ki se uporabljajo za zaznavanje neke vrste vhoda v fizičnem okolju - na primer svetlobe, gibanja, temperature itd. -in prenos teh informacij v signal, ki ga je mogoče meriti in oddajati elektronsko. V tem primeru bi senzor za kakovost zraka v zaprtih prostorih zaznal prisotnost določenega onesnaževala.

Različne vrste senzorjev merijo različne stvari. Napredna tehnologija je znižala stroške preskušanja kakovosti zraka v zaprtih prostorih z ustvarjanjem manjših in cenejših senzorjev. Za zanesljive rezultate jih  je potrebno umestiti v prostor strateško, po celotni zgradbi.

Osnovne kategorije zamerjenje senzorjev so: ogljikov monoksid, hlapne organske spojine, vlažnost, formaldehid in radon. Senzorji lahko merijo tudi metan, bioaerosole in še več. Glede na dejavnosti, ki potekajo v stavbi, je smiselno izmeriti tudi dodatna onesnaževala, ki niso navedena zgoraj.